یزدفردا: نوشابه‌های گازدار، نوشابه‌های انرژی‌زا و سایر نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر در سراسر جهان محبوب هستند، حالا یک مطالعه جدید نشان می‌دهد آنها ضررات قابل توجهی برای سلامت افراد دارند.

به گزارش یزدفردا به نقل از هلث، بر اساس یک مطالعه جدید این نوشیدنی‌های شیرین با میلیون‌ها مورد جدید دیابت و بیماری قلبی مرتبط هستند و کشور‌های در حال توسعه را درگیر تبعات شدید خود کرده‌اند. داریوش مظفریان، سرپرست این گروه تحقیقاتی، گفت: «ما دریافتیم که هر سال حدود ۳.۳ میلیون مورد جدید دیابت و بیماری قلبی به دلیل مصرف نوشیدنی‌های شیرین‌شده اتفاق می‌افتد و از هر ۱۰ مورد یک مورد منجر به مرگ می‌شود. در برخی از مناطق جهان، این تعداد در حال افزایش است.» نوشابه‌های گازدار و سایر نوشیدنی‌های شیرین تنها بخشی از رژیم غذایی افراد هستند، پس چرا می‌توانند چنین عواقب قابل توجهی برای سلامتی داشته باشند؟

ارتباط نوشیدنی‌های شیرین شده با دیابت و بیماری قلبی

 نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه ها، انرژی‌زا ها، نوشیدنی‌های میوه‌ای، لیموناد و موهیتو با شکر طعم دار می‌شوند. فروش این نوشیدنی‌ها در آمریکای شمالی و اروپا رو به کاهش هستند. با این حال، همچنان فروش آنها در کشور‌هایی مانند مکزیک، برزیل، چین و هند ادامه دارد. مظفریان و همکارانش برای اینکه ببینند نوشیدنی‌های شیرین‌شده چگونه بر سلامت مردم تأثیر می‌گذارند، از داده‌های ۴۵۰ نظرسنجی جمع‌آوری‌شده بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۸، از جمله ۲.۹ میلیون نفر در ۱۱۸ کشور استفاده کردند. این به محققان اجازه داد تا میزان مصرف مردم را تخمین بزنند. محققان همچنین داده‌هایی را در مورد انواع بیماری در سراسر این کشور‌ها جمع آوری کردند. آنها یک مدل آماری برای تعیین اینکه چه تعداد از این بیماری‌ها را می‌توان با مصرف نوشیدنی‌های شیرین مرتبط کرد و برای سایر عوامل خطر دیابت و بیماری قلبی تنظیم کرد، توسعه دادند.

داده‌ها نشان می‌دهد سالانه ۲.۲ میلیون مورد جدید دیابت نوع ۲ و ۱.۲ میلیون مورد جدید بیماری قلبی را می‌توان به نوشیدنی‌های شیرین شده نسبت داد. این بدان معناست که نوشیدنی‌ها در حدود ۹.۸ درصد از کل موارد دیابت نوع ۲ و ۳.۱ درصد از کل موارد بیماری قلبی نقش دارند. با این حال، تعداد بیماری در برخی کشور‌ها بیشتر بود. در کشور‌های جنوب صحرای آفریقا، این نوشیدنی‌ها بیش از ۲۱ درصد از کل موارد دیابت را تشکیل می‌دهند. در همین حال، در آمریکای لاتین و کارائیب، بیش از ۲۴ درصد از موارد جدید دیابت و ۱۱ درصد از موارد بیماری‌های قلبی عروقی به مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده مرتبط است. به ویژه در کلمبیا، مکزیک و آفریقای جنوبی، نرخ‌ها حتی بالاتر بود. مظفریان توضیح داد: «شرکت‌های نوشیدنی در بازار‌های جهانی در حال توسعه هستند تا جایی که اکنون باعث ایجاد دیابت، چاقی و بار قلبی عروقی در سراسر جهان شده‌اند.»

مردان، بزرگسالان جوان و افراد با تحصیلات بالاتر نیز احتمال بیشتری دارند که جزو موارد جدید بیماری قلبی و دیابت مرتبط با مصرف نوشیدنی‌های شیرین باشند. واستانی مالک، استادیار علوم تغذیه در دانشگاه تورنتو، گفت: «این اولین مطالعه‌ای نیست که این ارتباط را نشان می‌دهد. با این حال، این مطالعه زیرجمعیت‌های خاصی را نشان می‌دهد که بیشتر تحت تأثیر و خطر کاردیومتابولیک مربوط به نوشیدنی‌های شیرین شده هستند.»

هشدار جدید: نوشابه میانگین سلامت جهانی را کاهش داده است/ ترجمه

چرا این نوشیدنی‌ها برای سلامتی مضر هستند؟

در حالی که تعدادی از مطالعات ارتباط بین برخی غذا‌ها یا نوشیدنی‌ها و بیماری‌ها را یافته‌اند، در واقع اثبات علت و معلولی دشوار است. مالک گفت: «یافته‌های مطالعات مشاهده‌ای شواهدی از ارتباط با این پیامد‌ها ارائه می‌دهند، در حالی که یافته‌های کارآزمایی‌ها شواهدی از علیت ارائه می‌دهند.» برخی متخصصان هشدار داده‌اند در حال حاضر خیلی زود است که بگوییم نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر باعث دیابت و بیماری قلبی می‌شوند. همانطور که گفته شد، دلایل زیادی وجود دارد که نوشیدن نوشیدنی‌های شیرین می‌تواند تأثیر مهمی بر سلامت داشته باشد.

برای مثال، این واقعیت که نوشیدنی‌های شیرین شده به صورت مایع ارائه می‌شوند، تفاوت بزرگی ایجاد می‌کند. مردم می‌توانند نوشابه و سایر نوشیدنی‌های شیرین را خیلی سریع بنوشند و هضم کنند، بنابراین حتی اگر مقدار قابل توجهی کالری مصرف کنند، احتمالاً بعد از مصرف نوشیدنی احساس سیری نخواهند کرد. این می‌تواند منجر به دریافت کالری روزانه بالاتری شود. علاوه بر انفجار سریع قند، این نوشیدنی‌ها ارزش غذایی کمی دارند. به عنوان مثال، یک قوطی کولا و یک وعده کوکی شکلاتی به ترتیب دارای ۱۳۸ و ۱۳۱ کالری هستند. اگرچه از نظر کالری مشابه هستند، نوشابه فقط حاوی قند و مقدار کمی سدیم است، در حالی که کوکی حاوی مقداری پروتئین، چربی، فیبر و کلسیم هستند.

میزان قند موجود در این نوشیدنی‌ها نیز می‌تواند بر بدن تأثیر بگذارد؛ نوشیدن مقادیر زیاد گلوکز باعث افزایش قند خون می‌شود و در نهایت می‌تواند منجر به مقاومت به انسولین، افزایش وزن و سایر مشکلات سلامتی شود. این عوامل به نوبه خود می‌توانند خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را افزایش دهند. محققان در طی پژوهش های خود دریافتند مصرف قند اضافه با افزایش وزن، چاقی، چاقی شکمی و سندرم متابولیک مرتبط است. همچنین، کسانی که مقادیر زیادی از غذا‌ها و نوشیدنی‌های غنی از قند را مصرف می‌کنند، غذاهایی سرشار از فیبر یا سایر غذا‌های سالم را مصرف نمی‌کنند. تحقیقات نشان داده است افرادی که نوشیدنی‌های شیرین شده مصرف می‌کنند تمایل کمتری به دریافت کلسیم، لبنیات، میوه و فیبر دارند. علاوه بر ارتباط نوشیدنی‌های شیرین با سلامت قلب و دیابت، برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مکرر نوشیدنی‌های شیرین ممکن است با مسائل مربوط به سلامت روان، سلامت شناختی ضعیف، آسم و بسیاری از مشکلات سلامتی دیگر مرتبط باشد.

کاهش مصرف نوشیدنی‌های شیرین

نوشیدنی‌های شیرین شده، فراوری شده در نظر گرفته می‌شوند و مردم باید مصرف آنها را محدود کنند تا سلامت خود را تقویت کنند. در عوض، نوشیدنی‌های شیرین‌نشده مانند آب، قهوه یا چای ساده یا آب گازدار را انتخاب کنید. حتی نوشابه رژیمی نیز می‌تواند انتخاب سالم‌تری نسبت به نوشیدنی‌های شیرین‌شده باشد، اما این نوشیدنی‌ها نیز خطرات سلامتی دیگری به همراه دارند. محدود کردن میزان قند‌های افزوده شده مصرفی شما می‌تواند دشوار باشد، برخی از افراد حتی ممکن است علائم ترک را تجربه کنند؛ بنابراین بهتر است به آرامی پیش بروید و در صورت امکان قند‌های طبیعی مانند میوه را جایگزین کنید. با این حال، کارشناسان می‌گویند سیاست‌های جدیدی برای کاهش واقعی مصرف نوشیدنی‌های شیرین در سراسر جهان مورد نیاز است.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا